Moulds – friends or enemies?

     Pobierz plik PDF

Moulds are common in our habitat and play significant role in the economy and household. The aim of the article is the indication of selected benefits and threats of moulds present in human environment. The main benefits are: antibiotic synthesis (e.g β-lactam antibiotics production), moulds application in food industry (e.g. mouldy cheese production) and industrial biotechnology (e.g. organic acids synthesis). Threats which are related with moulds presence in our environment are diseases of respiratory system, skin as well as allergies and also possibility of food contamination by mycotoxins synthesized by moulds which can cause animal and people poisoning. The main factors which increase exposure of people to adverse effects of moulds are high moisture, inefficient room ventilation and incorrect storage of resources for food production. Taking care of living quarters technical condition and appropriate control of quality and food storage conditions as well as raw materials for its production, we can reduce undesirable moulds effects.ta.

Aktualny numer EBiŚ

Edukacja 01 2021 okladka

Słowo wstępne

  • Katarzyna Potyrała

Polska na drodze do utworzenia pierwszego biocentrum edukacji

  • Małgorzata Osowska

Jakość powietrza atmosferycznego na terenie Gminy Jerzmanowice–Przeginia (województwo małopolskie)

  • Aleksandra Izdebska, Małgorzata Kłyś

Prozdrowotne i terapeutyczne właściwości wybranych rodzajów miodu

  • Klaudia Szymanowska, Bożena Witek

Różnorodność gatunkowa zapylaczy

  • Paulina Burkot

Różnorodność gatunkowa zapylaczy – karta pracy

  • Paulina Burkot, Patrycja Burkot

Eko-porządki domowe – cykl warsztatów dla edukacji nieformalnej (część 2)

  • Małgorzata Krzeczkowska