Prozdrowotne i terapeutyczne właściwości wybranych rodzajów miodu

  Pobierz plik PDF

W artykule wyjaśniono, co to jest miód, jak powstaje, oraz jakie są jego rodzaje. Ze względu na mnogość miodów wytwarzanych przez pszczoły oraz szeroki asortyment miodów dostępnych w sprzedaży scharakteryzowano jedynie trzy rodzaje miodu: rzepakowy, lipowy oraz gryczany. Celem artykułu jest wykazanie różnic między tymi rodzajami miodu oraz ich zdrowotnego wpływu na organizm człowieka. Analizie poddano walory smakowe, prozdrowotne i terapeutyczne wybranych rodzajów miodu.

Aktualny numer EBiŚ

Edukacja 01 2021 okladka

Słowo wstępne

  • Katarzyna Potyrała

Polska na drodze do utworzenia pierwszego biocentrum edukacji

  • Małgorzata Osowska

Jakość powietrza atmosferycznego na terenie Gminy Jerzmanowice–Przeginia (województwo małopolskie)

  • Aleksandra Izdebska, Małgorzata Kłyś

Prozdrowotne i terapeutyczne właściwości wybranych rodzajów miodu

  • Klaudia Szymanowska, Bożena Witek

Różnorodność gatunkowa zapylaczy

  • Paulina Burkot

Różnorodność gatunkowa zapylaczy – karta pracy

  • Paulina Burkot, Patrycja Burkot

Eko-porządki domowe – cykl warsztatów dla edukacji nieformalnej (część 2)

  • Małgorzata Krzeczkowska