Zdrowie człowieka już od chwili poczęcia aż po jego naturalną śmierć zależy od wpływu wielu czynników, zarówno egzo-, jak i endogennych. Obok indywidualnych uwarunkowań genetycznych i stylu życia danej jednostki, jednym z istotnych elementów wpływających na stan zdrowia naszego organizmu jest równowaga elektrolitowa i witaminowa, w tym odpowiedni poziom kwasu foliowego. Kwas foliowy jest witaminą regulującą wiele ważnych procesów biochemicznych na poziomie komórkowym. Jego niedobór skutkuje wzrostem poziomu homocysteiny we krwi, która wykazuje toksyczny wpływ na stan naczyń naszego organizmu. Niski poziom kwasu foliowego w surowicy krwi kobiet w chwili zapłodnienia, często jest przyczyną poważnych zaburzeń rozwoju embrionalnego i organogenezy, prowadzących do uszkodzeń płodu. W wieku dojrzałym kwas foliowy nadal pełni ważne funkcje w organizmie. Reguluje przemiany biochemiczne, zapobiegając między innymi patologicznemu wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi. Ogranicza tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń, chorób zakrzepowych, sercowo-naczyniowych, mózgowych, demielinizacyjnych, udarów niedokrwiennych mózgu i związanych z nimi powikłań.